onsdag 10 juni 2015

Emigrera?

Detta är det första inlägget i en serie om att emigrera.

Tillägg 2017-Här har jag samlat alla inlägg i serien. Där får ni också se hur det gick.



De senaste två åren har frågan om att emigrera kommit upp allt oftare vid middagsbordet. För 4-5 år sedan skulle frågan varit befängd, men den utveckling vi har i Sverige idag ser inte särskilt ljus ut. Vi har båda en rätt hyffsad analysförmåga och det är många parametrar att ta hänsyn till.

Skulle Sverige sakna oss? Tja intäktsmässigt så betalar vi i runda slängar drygt en miljon i skatt på arbete och sociala avgifter. Till det kommer konsumtionsskatter. Kompetensmässigt tillhör vi de mest kvalificerade inom våra fält. I det ena fallet inom ett yrke där det saknas mkt folk. Vi är båda med i Mensa och våra barns kapacitet ser lovande ut, så visst braindrain blir det. Försvarsmakten blir en person kort, men det kvittar nog i det stora hela.

Var

Det enda kravet egentligen är nog att det ska vara någorlunda engelskspråkigt och hyffsat fritt från dårskap. Vi har funderat på om något land i Europa är ett alternativ. Vad jag kan se av min omvärlsbevakning verkar dock identitetsvänstern har tagit stora delar av Europa i ett fast grepp. Möjligen kan Irland eller Schweiz vara alternativ. Ett tag var Australien på agendan, men kartan på landlevande odjur (ormar spindlar et all) ska inte förringas (NZ är odjursfritt, tack för påpekandet). UK är tyvärr inte aktuellt då det ser rätt illa ut där.

På senare tid kommer USA och Kanada upp som mer rimliga alternativ. Det är dock stora länder och det skiljer sig mkt mellan delstaterna.

Kravspec utan inbördes ordning (säkert med tillägg och avdrag utefter resans gång)
Ett minimum av intersektionellt flum, jag vill kunna se på TV utan att mötas av två socialister i en "debatt" eller att någon ska kunna säga något utan att alla blir kränkta.
Låg brottslighet (i närområdet, blir troligen en bedömning per county)
Låg arbetslöshet (med int mått mätt)
Liberala vapenlagar (med svenska mått mätt, dvs NRA heaven inget krav)
Starkt skydd för personlig egendom
Skatter i förhållande till vad man får.
Konservativa värderingar (behöver inte vara republikan, men ni fattar nog)
Stabilitet i politiken, dvs inga tvära kast som ger osäkerhet
Helst inte ultrareligiöst (vill inte spela charad i kyrkan varje söndag för att slippa bli utstött)
Inte en öken
Inte en storstad i form av New York (som jag iofs gillar)
Möjlighet till arbete
Bra bang for the buck vid förvärv av bostad
Gärna lite lantligt, egen mark ett plus men inget krav
Ok väder, dvs inte i orkan/monsun/storm/tornadoområden
Ej på en förkastningsspricka (jordbävning/vulkan)
Svenskbygd/utlandssvenskar
Skola-utbildning

Vad håller oss kvar? 

Det enda är egentligen bilden av fäderneslandet och släktens långa historia och umbäranden för att bygga och försvara detsamma. Generationer av militärer i form av Generaler, ståthållare, deltagare i Napoleonkrigen, frivilliga i vinterkriget osv.  Jag är själv officer och aktiv i HV. I övrigt har vi också en lång släkthistoria här där anfäder har deltagit i svenska milstolpar.

Jag har en stor släkt här som vi kommer träffa mindre, men barnens väl går i första hand.

Vi har också vår BOL ute i skogen, där mkt ledig tid spenderas. Möjligen måste vi av skatteskäl sälja denna för att skattemässigt emigrera, vilket skulle vara ett hårt slag för hela familjen.

Vad jagar oss härifrån?
Jag vill börja med att poängtera att det inte är de höga skatterna, visst skulle jag föredra lägre dito, speciellt med tanke på hur skattemedlen hanteras av staten dessa dagar. Vi gnäller, men knegar på under skatteoket.

Den havererade migrationspolitiken är en viktig faktor, inte på så sätt att vi tar emot flyktingar. Det har Sverige alltid gjort i olika omfattning utan att det havererat på det sätt som sakta sker nu. Att som åskådare sitta och se hur bilen närmar sig klippan för att accelerera är ingen vacker syn. Vad jag kan bedöma  närmar vi oss en point of no return snart. Dvs även om vi kör ett totalstopp kommer samhällets resurser tänjas till bristningsgränsen på ett sådant sätt att vitala samhällsfunktioner kommer upphöra att fungera vilket i sin tur leder till en nedåtgående spiral med främlingsfientlighet, polarisering och oroshärdar.

Våra politiker. Alliansen har helt övergivit en politik som bygger på en högerideologi, man låter sig jagas hit och dit av åsiktskorridorens horder i jakten på opinionen. Resultatet får väl anses vara sådär, med förlorad regeringsmakt och decemberöverrenskommelsen. Det finns helt enkelt ingen borgerlig företrädare med lite konservativ ryggrad. 

Postkolonialisterna. Kultur och vänstermaffian som härjar fritt är oroande, dock inget nytt under solen, det har alltid funnits tröttmössor, men dessa dominerar journalistkåren och media och är den enda bild som basuneras ut såvida man inte förlitar sig på alternativ media (nej inte avpixlat å liknande utan främst diverse bloggar samt twitter). En viss uppryckning har dock skett med Patrik Oksanen på Hälsingland och Alice på GP. Dessvärre är många sk borgerliga redaktioner i själva verket nymoderater, vilka är en del av problemet genom sin avsaknad av ryggrad.

Säkerhetsläget (läs Ryssland). Jag är ytterst bekymrad över Rysslands intentioner. Jag håller det inte för helt osannolikt att det inom ett par år blir en väpnad konflikt i vårt absoluta närområde. Det skulle dock aldrig falla mig in att emigrera av den orsaken, det är snarare en kvarhållande faktor. Man lämnar inte Sverige i sticket pga Ryssen. Dock har våra historielösa politiker gjort sitt till för att ge Sverige en dolkstöt i ryggen även i försvarshänseende, ingen större ljusning är i sikte. Hinner vi emigrera innan Ryssen kommer, håller jag det inte för osannolikt att jag återvänder på ngt sätt vid en konflikt (utan familjen).

Islamismen. Som mina trogna bloggläsare vet (ja det finns några) har jag vissa invändningar mot islamismen och hanteringen av densamma i Sverige. Daltandet verkar fortsätta i oförminskad styrka vilket ökar riskerna för att islamistanknutna dåliga saker kommer hända i Sverige. Det bådar inte heller gott för samhället på lång sikt att en del av befolkningen föredrar en antidemokratisk samhällsordning.

Sammantaget ser det nu så mörkt ut så att vi har börjat undersöka emigrationsmöjligheterna. Precis som med prepping gäller att den förberedde överlever. Då jag är mkt riskavert kommer inga förhastade beslut fattas, utan en mkt grundlig research av en stor mängd faktorer kommer genomföras. Tanken är att jag i takt med att undersökningen fortskrider, lägger ut mina slutsatser på bloggen.

Vi hörs


105 kommentarer:

  1. Hur ser du på Norge?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Norges oljestinna ekonomi med dess uppblåsta bostadsbubbla är en försvårande omständighet. Även Norge är drabbat av den intersektionella dårskapen, kommer dock ta med Norge i undersökningen då det finns en del plus i form av närhet, språk, natur, kultur etc.

      Radera
  2. Har själv funderat på att emigrera. Men min andra hälft är inte med på noterna så det blir nog inget av det. Det råder nog ingen tvekan om att europa generellt kan få svårigheter att upprätthålla en dräglig nivå på råvaror/capita och år. Nordamerika ligger bättre till.

    I Sverige är vi betett oss tanklöst i många frågor. Jag tror att vår framgångsrika stat har mycket skuld i frågan. Statens omsorger över oss medborgare har allt mer lösgjort oss från verkligheten och gjort att folks fantasier skenar iväg. Folk börjar då surra om öppna gränser, genus, intersektionalitet osv. Tyvärr kommer ju verkligheten alltid ikapp, till slut.

    Tex, för ett land vars försörjningsstrategi är att exportera industrivaror(övervägande av rätt komplex natur) och tjänster rörande dessa industrivaror och sedan i gengäld importera livets nödtorft så är ju följande diagram intressant.
    http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Naringsverksamhet/Industriproduktionens-utveckling/Industriproduktionsindex-IPI/11307/11314/42987/

    Finnarna har ju alltid haft det lite kärvare än oss svenskar. De verkar också ha bevarat en större grad av förstånd än oss (och norrmännen sedan de fick sin olja). Om man vill förbättra läget men inte flytta för långt skulle kanske Finland vara ett alternativ.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Industriproduktionen är på ett sluttande plan och det är ett strukturellt fenomen. Så länge handeln fungerar och man kan importera billigt och exportera dyrt så är det bra. Man tjänar på det. Men när det viktiga inte längre kan köpas för pengar därför att exporten stoppas politiskt så är det här landet slut.

      Mitt råd är att välja ett land med mycket naturresurser per capita inom främst livsmedel och bränslen. Importberoende länder som Holland, England och Japan bör undvikas. Estland är bra på många sätt. Mensanen med sina mindre logiska skäl kan då angripa ryssen på nära håll.

      Radera
    2. @ Urban
      Hittade en artikel som kanske intresserar dig. En geolog som baserat på statistik över gruvor fastställer att vi kommer få problem under 21a århundradet. Själv är jag för snål för att köpa tidskriften. Kanske tittar på den nästa gång jag har vägarna förbi ett välsorterat bibliotek.

      http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11053-015-9265-0

      Radera
    3. Professorn säger att den statistiska fördelningen inom vad som finns i jordskorpan är anmärkningsvärt lika inom allt. Den slutsats man kan dra av detta är oupptäckta fyndigheter är små i förhållande till de upptäckta. Sedan kan man bara hoppas att det finns tiotal gånger mer än vad som har upptäckts och inom den del av jordskorpan som kan nås. Professorn är akademiskt otydlig säger inte att kostnaderna ökar si och så och att utvinningen snart blir omöjlig. Att det bra blir sämre och sämre förutsättningar och dyrare och dyrare är ganska självklart. Professorn är ingen domedagsprofet.

      Radera
    4. Det är inte självklart hur fort förutsättningarna försämras. Tidsskalan innan det blir illa kan ju vara allt från en decennier till eoner. Där måste man vända sig till empiri. Tex kan man som du studera kostnader. Jag måste erkänna att du är påläst här. Även kostnader kan ju förstås vara missvisande. Den klassiska bortförklaringen är ju att gruvindustrin blev galen under den senaste råvaruboomen. Men det känner du såklart till.

      Professorns lilla resonemang är ju på sätt och vis oberoende stöd för dina dystra teorier. Förmodar atr du läste hela artikeln och inte bara sammanfattningen?

      Radera
    5. Jag betalar heller inte för sånt här och jag tror inte den finns på bibliotek. Jag är ingen expert på kostnaderna, utan har bara plockat information på nätet. Ibland får jag ett ryck och undersöker om det har kommit något nytt.

      Det är svårt att hitta information på nätet om kostnadsökningarna. Den i Kinas kolutvinning skulle vara intressant att veta och hur många procent om året det rör sig om så att man ungefär kan bedöma när det stolta landet smackar in i väggen.

      Den svenska byråkratin med SGU är värdelös. Trots att LKAB har haft ökade reala kostnader med 7 procent om året sedan år 2000 så finns inte ord om detta där. Jag har dock studerat årsredovisningarna. Gruvdirektörerna med Wallenberg som ordförande gör allt för att dölja det. Kostnadsredovisningen är en katastrof eftersom järnvägstransporter och sjöfrakter ingår i gruvverksamheten.

      Kostnaderna ökar hela tiden oavsett konjunktur. Priserna sätts på marginalen och när volymen ökar och det blir dyrare så märks det förstås på viljan att investera och konsumera, makroekonomin och statusen på lånekarusellen.

      Radera
    6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    7. Tidsskriften i fråga verkar finnas i elektronisk form på tex KTHs bibliotek. Man måste ha ett speciellt lånekort med det kan man få om man har vägarna förbi.

      Som bekant har kostnaderna realt på det stora hela minskat under 1900-talet. Därefter har de gradvis börjat öka. Frågar är om det beror på en galna investeringar under råvaruboomen eller på att vi har börjat få mer grundläggande problem med råvarutillgången. Det är ju inte helt lätt att bevisa något här. Men för mig passar pusselbitarna tyvärr ihop bra med romklubbens prognoser. Särskilt om resonemang som används av professorn i fråga visar sig hålla måttet.

      Kostnadsökningar på 7% för LKAB är inget vidare. Det är ju egentligen konstigt att de inte kan ange själv som nyckeltal i redovisningen vad ett ton malm kostar att framställa på plats. Kanske känner Wallenberg till det men skäms. Eller så är han bara ointresserad och korkad.

      Radera
    8. I Australien tas den fallande produktiviteten i naturresursernas utvinning på största allvar eftersom landets främsta inkomstkälla påverkas. Om produktiviteten inte faller lika mycket i andra länder kan affärerna försvinna snabbt. Under 2013 inom all utvinning åtgick dubbelt så mycket arbetad tid per utvunnet ton som 2001. Även inom kapital och material skedde stora försämringar av produktiviteten. Och på liknande sätt har det varit på andra håll i världen. Länder som Kina och Sverige, som är importberoende och kollapsar tidigt, har ingen statistik på området utan försöker förtränga saken.

      http://www.ey.com/Publication/vwLUAssets/EY-Productivity-in-mining/$FILE/EY-Productivity-in-mining.pdf

      gfe_rd=cr&ei=3vs7Vf2TIamr8wfWjIHQDQ#q=australian+mining+productivity+2015&start=30

      Kostnadsökningarna i den lokala gruvjätten LKAB har varit större än i Australien som helhet. När pelletstillverkning och transporter räknas bort har kanske produktiviteten under jord årligen försämrats 10 procent. Företaget har fortfarande inte lyckats nå de volymer som det hade på 70-talet. Trots alla flotta investeringar.

      Med tiden får priserna rimligen en rejäl justering uppåt. Antingen har marknaden inte råd att betala mer och då läggs utvinningen ner av ekonomiska skäl, eller så åker priserna upp så att förbrukningen minskar. Enligt Romklubben kommer volymerna både inom livsmedelsproduktionen och industriproduktionen att toppa 2015-2020 och det stämmer nog skapligt. Men människan är seg och Sverige som land utplånas nog inte förrän 2050. Men det kan gå fortare med någon slags oväntad ketchupeffekt.

      Radera
  3. Finland?

    Fortfarane en riktig försvarsmakt som ryssen respekterar.
    Liberalare vapenlagar än Sverige.
    Svenska fungerar runt kusten och nära till Sverige.
    Ingen invandringspolitik som är dysfunktionell.
    Vården fungerar bättre än i Sverige och med samma finansiering, dvs. genom skatter och inte dyra försäkringar.
    Polisen löser ungefär 84% av alla brott.
    Engelska fungerar.
    Likartad kultur.
    Samma klimat.

    Om fruktan är ett krig med Ryssland, så lär ingen plats i USA vara säker.

    I så fall Nya Zeeland, Australien eller Kanada.

    Själv funderar jag på Finland eller Portugal. Eller om man ska vara radikal, något lämpligt land i Afrika.

    mvh
    Statsmannen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra inspel, Finland ligger mig varmt om hjärtat och jag har en hel del kontakter där inom rätt sektorer. Åland kanske, den bästa av alla världar, dock lite svårt för icke Ålänningar att etablera sig permanent där. Dessa kommer garanterat med i undersökningen.

      Radera
    2. Nej det är inte svårt att integrera sig här. Om det är de gamla hembygdsreglerna du tänker på så är de mjukare nu.

      Radera
    3. Ah, intressant. Ja det var de reglerna jag tänkte på.

      Radera
  4. Intressant att du kanske väljer bort Åland för att du inte tror att du kommer bli integrerad där. Kanske vill de bara undvika en "point of no return" för att använda ditt eget uttryck?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu missförstod du nog, det är Åland som har mkt restriktiva lagar avseende vilka som får köpa fast egendom osv. Integrationen skulle gå som en dans.

      Radera
    2. Då är jag med på vad du menar.

      Radera
  5. "Ett tag var Australien och Nya Zeeland på agendan, men kartan på landlevande odjur (ormar spindlar et all) ska inte förringas. UK är tyvärr inte aktuellt då det ser rätt illa ut där."

    Nya Zeeland är det temperade land som har minst antal giftiga landlevande djur, mindre än Sverige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt, min spindelklocka ringde (urs liknelsen) när jag skrev NZ. Redigerar.

      Radera
  6. Håller med om en hel del på din lista men jag avviker på en del punkter:

    Ett minimum av intersektionellt flum, jag vill kunna se på TV utan att mötas av två socialister i en "debatt" eller att någon ska kunna säga något utan att alla blir kränkta. *Varför titta på TV? Finns många alternativ till TV idag. Finns inget behov för mig att kolla på TV längre. Visst finns risken att man hamnar lite utanför ibland vid fikabordet om det pratas om melodifestival eller lokalpolitik men vad gör det om man hänger med på de stora sakerna från andra källor?

    Liberala vapenlagar (med svenska mått mätt, dvs NRA heaven inget krav) *Eftersom jag själv inte har något större intresse för vapen och inte ser behov om brottsligheten är låg och stabiliteten hög så är detta inget krav för mig. Kan dock se att andra med andra intressen kan tycka annorlunda och att det även är ett tecken på hur fritt ett land är.

    Svenskbygd/utlandssvenskar *Ser inget behov av svenskbyggd eller utlandssvenskar.

    Landet som jag funderar på att emigrera till fallerar än så länge på politisk stabilitet, möjlighet till arbete och skola/utbildning för rimlig peng. Hoppas dock på bättring på ett par av dessa saker inom 10 år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. det stämmer och jag brukar mest alternativa kanaler, det hela var nog mer ett yttryck för att samhället är skevt när detta är vad som basuneras ut. I US har man ju samma med FOX och liknande, men där basuneras även motsatserna ut.

      Radera
  7. Intressant att du är rädd för ormar på Nya Z.
    En av många positiva saker med dessa tvenne öar är ju att de inte har några, mig veterligt.
    Finland är ju självskrivet för mig genom en Finlands svensk hustru.
    Dessutom är det ju nära till Stockholms skärgård...
    Skattemässigt bor man väl i Frankrike?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med Hollande "allt till alla" tror jag inte på Frankrike av skatteskäl på lång sikt. NF starka frammarsch tyder också på ett mindre lämpligt samhälle, för att inte tala om Charlie Hedbo.

      Radera
    2. "NF starka frammarsch tyder också på ett mindre lämpligt samhälle"

      Om du inte gillar det, ska du nog överväga att stanna i Sverige. Partier eller rörelser som NF är starka överallt i västvärlden. Australien och Kanada har immigrationspolitik som är minst lika tuff som något som NF skulle kunna tänkas driva igenom. I Schweiz har vi ett parti (SVP) som är minst lika "radikalt" och de är störst.

      Radera
    3. Jag menar inte den förespråkade politiken per se utan den polarisering som råder i samhället när missnöjespartier ökar så starkt grundat på en enda fråga i praktiken. Gällande migrationspolitiken är väl många av dessa partier i paritet gällande asylregler/tak etc med sossarna under Göran Perssons ledning. Föredrar ett land där det råder någorlunda konsensus om en rimlig migrationspolitik. Sen om NF får 80% får väl konsensus iofs anses uppnådd ;)

      Radera
    4. "ett land där det råder någorlunda konsensus om en rimlig migrationspolitik"

      I stort sätt samtliga västländer, utom Sverige, har detta. Kortfattat vill inget land ha okvalificerat folk från tredje världen och de flesta jobbar hårt för att uppnå detta, även om framgången i praktiken varierar en hel del.

      Frågan nu är till stora delar hur man ska hantera den mångkultur som redan existerar och i praktiken innebär detta en debatt om Islam i nästan alla västländer, med det stora undantaget USA. Det finns utan tvekan en stark och växande anti Islam rörelse i hela Västeuropa och många länder har infört lagstiftning som syftar till att göra det svårare att leva som muslim. Min uppfattning är att vi lär få se något som liknar förbud mot Islam (kanske liknande lagstiftningen som en del arabländer har mot kristendom) i många västländer inom 5-10 år.

      Detta är inga fria fantasier, utan en mycket tydlig utveckling om man följer debatten i Europa. Det man bör vara införstådd med är att de länder som inte följer med och skärper sina lagar kommer att bli relativt mer attraktiva för de mest rättrogna muslimerna. Uppenbarligen innebär detta främst Sverige.

      Samma effekt kan redan ses nu, i fallet med romer. I stort sätt alla andra länder har använt storsläggan för att slippa romer, men Sverige fortsätter att mjäka och, föga förvånande, står det nu en tiggare vid varje gathörn.

      Radera
  8. Hittade hit via Cornu. Intressant. Jadu, jag förstår dig/er. Hade varit intressant med ett IRL samtal om detta. Mycket av det du skriver om låter rätt globaliserat. Dock har ju varje land sina egna problem. En sak som en del jag pratat med framhåller är att samhället här (läs Skandinavien) funkar - ingen eller lite korruption, myndigheter går att få tag på osv i jämförelse med där deras forna hemländer.
    Med vänlig hälsning
    Teheimar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det stämmer, det finns ju också få länder där man har så mkt med myndigheterna att göra som i SE ;)

      Att samhället funkar är dock ett krav, sen om man betalar för service själv och lägre skatter eller vice verse är mindre viktigt. OBS nu pratar jag grundlöggande service, inte finansiering av allt åt alla mentaliteten.

      Radera
  9. Sen vad gäller teknonik. så är det ju så att där vi bor nu (Skandinaviska + Karelska urbergsskölden) är bland de äldre så det betyder också bland de minst jordbävningsdrabbade. Annars har du den Kanadensiska där kvar. Men då får du leva med rätt intressanta vintrar hur och sen iom klimatförändringar lite olika från år till år. Vad vill barnen? Eller är de för små för att få vara med och bestämma?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stämmer bra, gällande vintern finns lite olika uppfattning i familjen. Tror Alaska och delar av Kanada är rökta.

      Radera
  10. Lämna Europa! CA, AU, NZ låter bäst. Och om du vill integrera dig i en helt ny kultur, så är hela Östasien mycket attraktiv, inte minst för era eventuella barns framtid. Indien kan vara ett mellanting. Ett land som Schweiz rusar snabbt i samma riktning som Sverige, finns ingen framtid där heller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är en stor vän av Asien, aldrig varit där med deras satstning på utbildning och ordning och reda är tilltalande. Dock är storstadsliv i Singapore eller liknande inte aktuellt. NZ är helt klart med på kartan (då det är odjursfritt som påpekades ovan).

      Radera
    2. Jag har bott utomlands under 20 år i flera olika länder och bor nu sen länge i Schweiz.

      Det som kapitalist skriver ovan, dvs. " Schweiz rusar snabbt i samma riktning som Sverige" är rent skitprat! Jag är väldigt väl inpluggad här, mina barn går i lokal skola, osv och det finns ingen rörelse i svensk riktning här.

      Sen tycker jag att du ska ta en funderare över det här med språket. Visst, det är lättare att åka till ett rent engelskspråkigt land men är det verkligen bättre för barnen? Min uppfattning är att så inte är fallet utan att man ska försöka att tillse att de blir flerspråkiga tidigt. Vidare är det nästan löjligt svårt att komma in på de bästa universiteten i t.ex USA om de är en vanlig vit unge, även om du har toppbetyg.

      Mina barn närmar sig nu universitetsålder och jag har läst på en del. Mina slutsatser är:
      Svenska universitet är ett skämt som bör undvikas.
      Många universitet i USA_England är starkt påverkade av kulturmarxismen. Detta innebär dels att det är svårare att komma in för "vanliga vita" dels att utbildningarna förfaller.
      Universiteten i Schweiz är de enda som är både topprankade och i stort fria från flum. Dessutom är de gratis om man bor här. Läs t.ex på om ETH.

      Som vuxen kan man leva sitt liv på engelska här och det finns otroligt många internationella företag som betalar väldigt höga löner. Skatterna är mycket låga om man väljer rätt kanton men samtidigt är då huspriserna högre.

      Radera
    3. Tack, all input från de som har egna erfarenheter gör min virtuella odysee utanför rikets gränser lite lättare.

      Radera
    4. Schweiz och Sverige är kraftigt överbefolkade länder mätt i livsmedelsimport. Länderna saknar fossila bränslen. Schweiz är kanske mer överbefolkat eftersom det har tullar på livsmedelsimport och mindre potential att öka produktionen. Så detta det är absolut länder som bör undvikas när världshandeln klappar ihop.

      Radera
    5. @Urban Persson,

      Du har inte en aning om vad du pratar om!

      Schweiz är i princip helt organiserat för att verkligen kunna vara oberoende i händelse av krig. Detta gäller både militärt och civilt.

      Dels är man, som du själv påpekar, betydligt mer självförsörjande än Sverige nu, men man har mycket detaljerade planer på hur man snabbt utökar produktionen. Mina barn fick spendera nästan en månad i grundskolan med att lära sig allt om potatis och det finns fullkomligt förbluffande detaljerade och genomtänkta planer på hur man ska snabbt öka produktionen om det blir krig.

      Sen har man ingen olja, men man är helt självförsörjande på el och kan lätt öka den produktionen massivt, eftersom det finns närmast oändligt med möjlig vattenkraft. Vidare är man här duktiga på att lagra bränsle. De flesta villor har 3-4 års olja i tanken och det finns massiva strategiska lager.

      Om det finns något land på denna jord som är väl förberett på ofred, så är det Schweiz.

      Radera
    6. Det är viktigt att skilja på planer vid kris i landet och faktiska omständigheter. Att Schweiz planerar för en avspärrning långt mer än Sverige tvivlar jag inte en sekund på. Schweiz är ett föredöme på många områden. Men importen av livsmedel är betydande och ungefär som i Sverige. Vad jag vet har Schweiz som Norge höga tullar på livsmedel och subventioner till lantbrukare för användning av all mark. Detta gör att reserverna till stor del är utnyttjade.

      Schweiz är känt för små lastbilar och högt subventionerade järnvägar. Men samhälle tvärstannar ändå utan oljan. Fossila bränslen utgör en större andel av energiförbrukningen i Schweiz än i Sverige och landet skulle slås ut fullständigt utan importen och det behövs inget krig.

      http://www.indexmundi.com/facts/indicators/EG.USE.COMM.FO.ZS/compare?country=ch#country=se:ch

      Radera
    7. Tja du, Urban,

      Jag har bott här i 12 år och dessutom läst en hel del om prepping och relaterade ämnen. Du förstår inte alls på vilket allvar man tar dessa frågor i Schweiz samt hur grundligt och kompetent man genomför saker.

      Om man går ut och vandrar här är det helt otroligt vilka mängder ved som finns lagrade överallt, alla hus har riktiga skyddsrum, många villor har oljetankar på 10-15 kubikmeter, osv. osv. Det finns säkert någon punkt där Schweiz kan "stanna", men det flesta andra länder kommer då att ha totalt kollapsat för länge sen och Sverige lär gå bland de första.

      Radera
  11. Jag förstår precis. Vi flyttade till Sydney för ganska exakt 10 år sen och även om det då inte var tanken att vi skulle stanna så länge som vi gjort, så har det med tiden blivit allt färre saker som lockar med Sverige. Vänner, släkt och natur lockar alltjämnt men det räcker inte just för att motivera en flytt tillbaks.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande, är det (bortsett från odjuren) ett välfungerande samhälle? Har lite dålig koll på Aus, vet att de har poängsystem för immigranter och restriktiva asyllagar. Hur är det med identitetsvänstern, ngn spridning?

      Radera
    2. Odjuren ser man inte så mycket av utan det är tvärtom så att odjur stör mig mer när jag kommer till Sverige på sommaren då jag blir påmind om alla enerverande getingar, flugor och myggor.

      Jag tycker AU funkar bra med avslappnad livsstil och ett hårt arbetande folk. Som jag ser det finns ett släktskap med NZ (naturligtvis), NL, SE och CA där folk har ett internationellt sinnelag och liberala värderingar. Det är inte för intet som AU kommer högt i olika välmående-index.

      De vanligaste sätten att komma in i AU på är: backpacker, student, skilled worker (poängsystemet du nämner), sponsrat visum (det var så jag kom in) eller eget kapital (ung. 1m AUD) som satsas i landet .

      Jag är numera medborgare och att kunna ge mina barn dubbla pass känner jag själv är en av de bästa presenterna jag kunnat ge dem.

      Radera
    3. Identitetsvänstern finns men är inte lika tongivande som i Sverige. Kanske beror det på enmansvalkretsarna som hindrar små partier från att få inflytande i rikspolitiken. Kanske beror det på att media är mer konservativ här.

      Politikerna här är dock definitivt inte bättre än i Sverige utan oftast sämre. Däremot finns det en vilja och en handlingskraft som jag inte ser i svensk politik där det mest verkar handla om att höja eller sänka skatter.

      Radera
    4. Tack för inspelen. Mkt intressant!

      Radera
  12. Att landet är på väg mot en kollaps verkar Mensanen med sin höga intelligens ha förstått. När bilen kör ut för klippan och landar med stor smäll längst ner och med föraren berusad och däcken blankslitna så kan man undra vad ryssen vill ha. Mensanen tycks vara fast i familjens militära myter. Det finns absolut inget att försvara när inget bränsle finns på mackarna och det är tomt i hyllorna i alla affärer. Fackidioter av olika slag klarar sig sämst och det är det stora flertalet. Än så länge är det inte så bråttom. Men problemen kommer nog exponentiellt. Plötsligt stryps tillförseln och då faller värdet på många tillgångar och landet blir som ett fängelse..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tar säkpol disk i ngt annat blogginlägg...militära myter..haha

      Radera
  13. Just do it. You'll never look back.
    Fed up with Sweden, I emigrated about 10 years ago and have since lived in North America, East Asia and now Oceania. Everywhere has been orders of magnitude better than Sweden.

    Please don't let Australia's unwarranted reputation for crawling with dangerous fauna deter you, you'll never see any of it in the cities.

    In general, NZ does have better laws, gun and property rights but more identity politics and worse climate than Australia.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Interesting to hear about the NZ's identity politics, could you tell me more about that and compare it with Sweden? I have heard that AU also have a quite big leftist influence over the media establishment, would you know anything about that? Thanks in advance.
      /Micke

      Radera
    2. Ultimately everywhere has far lefties but in Sweden the far left is hegemonic and totally dominates public life. This isn't the case anywhere else I've lived.
      Australia in general is quite conservative.

      NZs identity politics are different from elsewhere because (amongst other things) the Maori have legitimate claims of dispossession, technically they were never defeated by the Brits, they are dignified and are virtually fully integrated into modern NZ. The complete opposite to MENA immigrants in Europe.

      Radera
    3. Thx for your input. Noted.

      Radera
    4. I'd like to add that you should scrap the requirements about there being swedes. You are likely to be disappointed as most expat swedes favorite hobby is to nag about how things are better in Sweden, often in implicitly leftist ways. I moved from Sweden for a reason, a large part of which was getting away from swedes and their shitty values and mentality. Fortunately they are easily avoided unless actively sought out.

      Radera
    5. Well the list above will prob change along the road. When i wrote Swedes i mostly thought that it might be good in Minnesota or similar where the americanss with a swedish heritage might look favourly upon you, and it might be fun being a Swede. Maybee i´ve watched "Allt för Sverige" to much.

      I think you are right about the Expats, they just wanna return here.

      Radera
  14. Mycket intressant! Som så ånga andra kom jag via Cornu hit. Utan att läst igenom ovanstående kommentarer har jag själv funderat på emigration till något av följande länder: Norge, Irland, Kanada, New Zeeland, Island, Chile och Uruguay (de två sista fallerar på språket men det är ju inte värre än att man får lära sig spanska). Om du finner i ditt hjärta att analysera några av dessa länder skulle jag finna det särskilt intressant, jag kan säkert bidra med en del själv :) Efter som jag har tre barn blir en analys av landets skolväsende intressant. Om tre barns ska gå i internationell skola äts merparten av det inbesparade skattekronorna upp i avgifter. Länder med bra skolor som bekostas av det allmänna vore därför särskilt intressant att ta med i analysen.
    /Micke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det står garanterat på agendan att kika på skolfrågor. Sydamerika är inte aktuellt för oss som det känns nu. Att på på en vulkan (Island, njaaa). Norge Kanada NZ & Irland kommer kikas på.

      Radera
    2. Medans tråden rullar: Estland borde även det vara intressant. Förvisso nära till ryssen men är det mycket värre än Finland? Låga skatter, strävsamt duktigt folk, närhet till Sverige, löjligt låg brottslighet etc.

      Radera
    3. Estland är helt klart ett intressant land. Som prime suspect vid en rysk aggression undrar jag dock om det är så klokt. Förvisso med i Nato, men kapaciteten att motstå ett angrepp finns inte idag. Finland har ett annat djup försvarsmässigt och bränt barn skyr elden..kanske. Återkommer i frågan.

      Radera
    4. Om du jämför flera länder vore det intressant att se fastighetspriserna jämfört med Sveriges.

      Radera
    5. Tja om skolan är intressant så: Finland i toppskiktet inom Pisa. Åland är bäst i Finland. Små skolor, små klasser, och alla elever talar svenska. Alla (nästan) lärare är behöriga och högavlönade och det är ett högstatusjobb. Total ordning och disciplin i klassrummen. Inte ens högstadieeleverna får ha skor på sig inom skolan. Slå det.

      Radera
    6. Kanske var det därifrån Ferlin fick sitt " barfotabarn" ?

      Radera
    7. Knappast. Men man behöver inte ens gå i skolan här. Skolplikt finns inte. Därför har vi ett gäng svenska och tyska "skolflyktingar" här. Nej de är inga religösa nutcakes. De anser helt enkelt att deras barn mår bättre av att hemundervisas. Eftersom jag känner många av dem. Och har ett par av dessa anställda så tror jag att de valt rätt här i livet. I Sverige var det Olof Palme som införde skolplikt. I Tyskland var det Adolf Hitler. Undrar varför det gjorde det?

      Radera
    8. "Skolplikt, dvs att skolgång är obligatorisk för varje barn, infördes med folkskolestadgan 1842.[5] En sexårig skolplikt fastställdes i Sverige 1882, och sjuårig skolplikt infördes 1936"

      https://sv.wikipedia.org/wiki/Skolplikt

      Radera
  15. Så lite praktiska saker också.

    http://www.sparsamskatt.se/

    mvh
    Statsmannen

    SvaraRadera
  16. Jag är utlandsboende och har bott i fler europeiska länder förutom Sverige. Nu är vi på väg till UK (från Sydeuropa) som fortfarande känns som en betydligt bättre plats att bo på än Sverige. Hade också planer på ett BOL i Sverige, men känns mindre lockande just nu.

    Jag kan verkligen rekommendera att bo utanför Sverige. Nu verkar du av det jag läst i din blogg redan ha en betydligt nyktrare syn på de svenska samhället än merparten av de naiva människor som finns där men för mig har det utvecklat mig rejält. Jag har en helt annan förståelse för saker och ting och en mer skeptisk syn på mycket som man tidigare tog för givet.

    Lycka till oavsett vad ni väljer!

    SvaraRadera
  17. Tittat en del på Norge då det är minsta barriär avseende avstånd och språk. Bostadsläget var överraskande då priserna inte är så farligt för en Stockholmare.

    SvaraRadera
  18. Rent allmänt har jag svårt för folk som använder invandring som motiv för att man ska bli invandrare någon annanstans. Lite som Sverigedemokraten som på Island konstaterade och stördes av att det var många utlänningar där. Fast vad vet jag, Sverigedemokraten kanske inte var med i Mensa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läs igen och försök förstå vad som står utan din ryggmärgsreflex av postkolonialt dravel.

      Radera
  19. Hittade oxo hit via Cornu. Jag stack från Sverige för snart 30 år sedan,.. och har aldrig ångrat mig. Hade jag flyttat idag då skulle jag flyttat till Warwick, NY eller strax söder därom. En helt underbar stad, bra skolor, låga skatter, fantastisk natur med mycket vatten, berg o dalar, vänliga o inte alltför religösa människor. Rimligt avstånd till Newark flygplatsen för bibehållen kontakt med familjen i Sverige.

    Lycka till!!!

    http://en.wikipedia.org/wiki/Warwick,_New_York

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande, har börjat jmf några olika delstater i US, har också noterat att det finns länder där det synes vara lättare att få motsv greencard.

      Radera
  20. Ja själv har jag bott i USA (Upstate NY, ca 5 timmar från NYC) sen 2003 (gift med amerikanska), ett solitt Red State USA område förutom de hemska Ny State skatterna (ja inte som i Sverige men illa nog). Det är bra att bo här men andra Svenskar ser man inte till. De östra delarna av USA skulle nog passa dina krav ganska bra förutom att det är så iniHvete tufft att få Green Card numera. Bryr du dig om kryp så skall du hålla dig ovanför Mason - Dixon linjen vågar du dig lite söderut så är har ju både Nord och Syd- Carolina bra ekonomi, hyfsade skatter, och ett fungerande samhälle och är mycket intressanta numera, finns många europeer där man kanske inga Svenskar. Som utlandssvensk så verkar det finns 3 typer, de som fortfarande bor i Sverige mentalt och tex bor i NYC och bara umgås med Svenskar, de som jag som inte har Svenska vänner i USA och sällan får besök (tror vi är ganska många, det är lätt hänt om man bor i Flyover USA) samt de som hittat ett mellanting och balanserar sin Svenskhet och sin Amerikan. Alla får vi ju problemet med att det Sverige vi en gång lämnade är borta, det Sverige jag lämnade 2003 är i mångt och mycket borta och de måste man hantera på nåt sätt, ett dåligt är ju att som det nämns ovan tjata om att "Oj vad bäst det är i Sverige" eller det också vanliga "Oj vad sämst det är i Sverige" men det är ju ett problem som alla invandrare får dras med, var beredd på att det tar ett antal år innan du kan hantera det på ett bra sätt dock.

    Det har varit ganska lätt att komma in socialt i samhället här, det var väldigt tufft i början då Jänkare (upstate NY är Yankee land) till vissa delar har samma sociala ideer som Svenskar men mycket är annorlunda för att det skall bli knöligt. Alla här har dock varit väldigt positiva Jag jobbade som Stf butikschef på Toys R Us under 4.5 år, mina arbetskamrater på Toys (vanliga amerikaner från oftast lägre medelklass/arbetarklass) var väldigt intresserade vem jag var och hur det funkade i Sverige, är skatterna jättehöga, hur funkar statlig sjukvård, är det sant att ingen går i kyrkan i Sverige osv osv. Många av dem var förvånansvärt kunniga om hur det funkade i Europa då de hade haft nån släkting som varit stationerad i Tyskland och eller varit i Tyskland själva. Vi hade en kille från Jamaica på Toys ett par år och de var lika intresserade av honom så det var ingen rasfråga, vi hade ingen mexikan men det skulle varit intressant att se hur de hade reagerat. Jag kände (och känner) mig väldigt välkommen i USA då folk är så välkomnande och intresserade (obs detta har inte ett dugg att göra med vad jag tycker eller inte tycker om hela Svenska invandringspolitiken).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra synpunkter. Har en amerikansk kompis som rekommenderar just N&S Carolina, han bor själv i NJ.

      Radera
  21. Efter ett tag så började jag engagera mig politiskt och jobbade i Presidentvalskampanjen 2012, delstatsvalen 2013 och kongressvalet 2014, jag är med i ledningskommitten för vår Lokala TEA party grupp (fast vi skall byta namn TEA party namnet funkar inte längre) samt är Republican Committeeman (lägsta folkvalda posten i det amerikanska partisystemet) i mitt distrikt. Att aktivera mig på det sättet har gett mig värdefulla kontakter, jag har fått träffa folk som jag aldrig skulle träffat och gjort saker som få Svenskar gjort (det finns en norskättling som är varit assistent till Hugh Hewitt, hon har som hobby att samla på alla skandinaver och skandinavisk ättade som är aktiva i GOP och eller Konservativa kretsar, vi behöver inte en jättestor restaurang för att ha möte). Men detta handlar i sig inte om politik, man kommer utomlands och jag tror att det bästa är att göra nåt man aldrig skulle gjort hemma, det blir en bra brytning och omväxling från den person du var i Sverige. Ha det! Vad är Cornu förresten?

    SvaraRadera
  22. Hur intresserade skulle exempelvis Finland skulle vara att ta hand om Svenskar som inte stod upp för sitt eget land ? ( min gissning är att man kommer att se föraktet i ögonen hos sitt nya folk )

    Även om din blogg är ett fredligt myggbett ( bättre än inget ) ...så har "du" ( /mensa ) sett sitt land förstöras.....

    Med samma teknik i landet du ev emigrerar till dvs "se allt ..utan att ingripa"..undras hur lång tid det tar innan det landet oxå går samma öde till mötes ?

    L'Oreal - 'Because You're Worth It'

    försöker inte peka på just dig..utan symboliskt på alla som ser men inget gör




    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo man känner sig vanmäktig i SE. Har du följt bloggen vet du att jag lyft de ämnen som jag tycker behöver belysas. Gällande det nya landet blir det nog ett land där man välkomnar hårt arbetande högutbildade männsikor.

      Radera
    2. I Sverige känns det som att folk menar på att högutbildade högavlönade människor suger ut landet och att outbildade i låglöne yrken är "värda mer" men de kan inte "få mer" för att "ingen är värd så mycket" som vissa högavlönade har i lön och då kan därmed låginkomst tagarna inte "få mer" som de gärna vill. Sen så brukar man tillskriva industriarbetarna som några som det är särdeles synd om. De tjänar ofta mer än civilingenjörer, då menar jag inte deras bruttolön exkl tillägg utan efter alla deras tillägg. En gruvarbetare (Som för övrigt inte ens behöver sätta foten i gruvan eller egentligen arbeta med något mer skitigt än någon annan) tjänar mer netto än vad en civilingenjör har brutto idag med alla deras bisarra tillägg. Arketypen för "stackare" bland "arbetare" är ju lätt den skitige kutryggige gruvarbetaren. Men döm om min förvåning när jag såg deras löner. De är extremt höga i dagsläget. Men ingen lyfter ram dem i "löne tabellerna" för det stämmer inte med världsbilden. Då tittar man bara på grundlönerna och förfasas över hur höga de utbildades löner är. I praktiken tjänar dock de utan utbildning mer i dessa yrken pga alla tilläggen. Man glömmer att det är de högavlönade och företagarna/företagen som betalar mest skatt i Sverige. Från politiskt håll så spär man aktivt på den bilden. specielt från sosse hål. Jag vet inte hur man som politiker kan spä på fördomarna mot utbildade människor och höginkomsttagare. Men man gör det hela tiden med olika jämförelser som är skruvade vad gäller rut, rot och skatte höjningar eller sänkningar. Man målar kontinuerligt ut höginkomsttagarna (man borde kalla det högskatte betalarna) som skurkarna även om de är de som blir rånade hela iden av svenska staten. Idiotin har inga gränser. Jag förstår inte hur allt för många svenskar tänker. Jag har tom en högutbildad anställd som är högavlönad och verkligen vänster och samtidigt håller på med aktier och skatteplanering. Den personen har verkligen extremt märklig självbild och otroligt märklig bild av verkligheten. Det är som att halva befolkningen går omkring med skyglappar och den andra halvan törs inte säga något för den skyglappe försedda delen av befolkningen är de politiskt korrekta som idag styr landet. Så vi är i en neråtgående spiral där 50% av befolkningen applåderar och påstår att vi är på väg upp när vi tar in så mycket "kompetens" som vi gör idag genom "migration". Ja nu kallar man tom båtflyktingar för "migranter" det skojiga är förstås att tidigare har man kunnat visa att "flyktingarna ger plus" genom att ömsom kalla dem för flyktingar ömsom migranter och när man räknar på "plusset" så har man räknat på migranter där 70%-90% varit arbetskrafts invandrare och 10-30% varit flyktingar. Då gav migrationen plus. För arbetskraftsinvandrarna "försörjde" flyktingarna. Men nu har sossarna gått till val på att försvåra arbetskraftsinvandringen samtidigt som man förenklar för flyktingar och påstår att man behöver "migrationen för jobben och välfärden". Jag förstår inte varför man då försvårar för folk att komma hit och jobba. Rimligen borde man göra det lättare att komma hit och jobba. Men nej. I stället importerar man mer folk som inte har ett jobb att gå till och "stänger gränsen" för de som faktiskt har ett jobb erbjudande i sverige. Ho ho jaja... snacka om märkligt land. Man blir förbannad när man tänker på det. Det här är dessutom tyvärr vad folk tror är rätt väg för landet. Man idiotförklarar alla som tycker annorlunda och blundar för enkla faktum. En person som inte jobbar måste försörjas av någon. Så enkelt är det. Det finns oavsett hur godhjärtad man är inte oändligt med mat i ens hus och inte heller oändligt med pengar eller oändligt med plats. Men trotts bostadsbrist, arbetslöshet och nu resursbrist så tror man ändå att "vi har råd".

      Gud hjälpe Sverige innan det är för sent.

      Radera
    3. Kollar man statistiken så gav "flyktingarna" plus när man använde totalen "migranter" i kalylen. Då kom ca 100.000 om året in som "migranter" varav 10.000 -30.000 flyktingar och 70.000 arbetskraftsinvandrare. Nu har man minskat på arbetskraftsinvandringen de är dock kring 65.000 och lyckats öka flyktingintaget till 100.000 om året. Så från att ha varit 70% som hade jobb direkt så är det nu 40% och 60% som kommer att vara långtidsarbetslösa. Antagligen kommer då problemet med långtidsarbetslöshet bland flyktingar öka när man tar in 10ggr mer flyktingar. Om vi inte fick 10.000 i jobb på 10 år hur ska vi då få 100.000 i jobb på 10 år ? På tio år fick man tidigare hälften i arbete. Dvs 5000. Om man räknar att jobben nu inte blivit markant fler. Så antar jag at man troligen på 10 år får 5-10.000 flyktingar i arbete. Kul när man tar in 100.000 om året. Innebär ju då att 90% är utan jobb i 10 år. I norska tidningar gör de jämförelse vad flyktingar kostar. En somalier kostar ca 9 miljoner, en tamilier 1 miljon, en indier 1.6 miljoner och en pakistanier 5.1 miljoner i bidrag under sin vistelse i norge. Tamilier och indier kommer snabbt i jobb. De övriga gör inte det. Misstänker starkt att somalier och tex afghaner ligger i samma nivå. Dvs outbildade analfabeter som bara ökar på antalet arbetslösa och kostar samhället en massa.

      Radera
    4. Av statistik verkar man kunna utläsa att vissa grupper av flyktingar/migranter har svårare att komma in i samhället än andra. Ingen aning vad det beror på, men samma verkar gälla för de olika grupperna oavsett vilket land de migrerar till. Tänkbart är såklart utbildningsnivån de har med sig i bagaget.

      Radera
  23. Intressant inlägg; jag går ofta i liknande tankar.

    Om ekonomin är god eller förväntas bli god så är Monaco ett alternativ.
    Ligger mitt i Europa; har inga skatter och väldigt bra värderingar. (Både i landet och i den franska regionen runt om då vänstern inte har något att hämta där alls).

    Engelska är fullt gångbart och Nice flygplats 20 minuter bort tar dig till hela världen.

    Glömde jag nämna att Monaco är sagolikt vackert? Det är sagolikt vackert.
    Och det ingår i skolutbildningen att barnen lär sig segla.
    Blir inte mycket bättre än så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lär sig segla?
      Sådan kunskap har man väl från födelsen?

      Radera
    2. Har varit en del i Monaco och Nice med omnejd. Frankrike är uteslutet. Monaco tror jag inte på då jag har fått intrycket att många bor där av påfågelsskäl, dvs en viktigt del är att låtsas vara ngt. Jag är en rätt jordnära typ.

      Radera
  24. Malta är mitt förslag.

    Pros:

    * Egelskpråkigt
    * Får mycket för pengarna
    * Enkla skatteregler samt låg skatt
    * Ok sjukvård
    * Bra klimat
    * Nära till allt var du än bor
    * Enkel bostadsmarknad
    * Konservativt samhälle
    * Ingen tomtevänster som har letat sig in i samhällskittet
    * Tar inte direkt emot Islam med öppna armar, samhället är ktatolskt punkt slut dock råder religionsfrihet och samhället är övervägande sekulärt.
    * Lätt att leva
    * Mycket expats inkl svenskar
    * Billiga direktflyg till Sverige och övriga Europa

    Cons:

    * Begränsade
    * Dålig samhällsservice, inkompetente myndigheter.
    * Segt, dåligt och antikverat rätssystem
    * Viss korruption men inte så skriande som i en del andra medelhavsländer
    * Ömentalitet hos lokalbefolkningen
    * Väldigt lite natur med svenska ögon sett
    * Horribel trafiksäkerhet, dåliga vägar samt vänstertrafik
    * Lite väl stora turistströmmar på sommaren
    * Lite väl varmt under högsommaren
    * Dåligt isolerade hus gör att man fryser på vintern (som är kort), går dock att förbereda sig väl

    SvaraRadera
    Svar
    1. Begränsade jobbmöjligheter skulle det stå längst upp.

      Radera
    2. Tar med Malta i min lilla undersökning. Ser dock en del ytterligare cons där.

      Radera
  25. Jag och min sambo har länge haft snarlika funderingar och vi bestämde oss nyligen för att flytta till Estland. Vi har redan flyttat vår ekonomiska verksamhet till ett estniskt aktiebolag och letar nu aktivt efter en lägenhet i Tallinn. Fördelarna vi ser är bland andra ett samhälle som välkomnar företagare istället för att förfölja dem, närhet till Sverige, en mycket trevlig huvudstad samt även fina möjligheter att leva mer lantligt, trevlig och välordnad befolkning, en kultur grundligt vaccinerad mot socialism/radikalism/ryssvänlighet, politisk stabilitet med ett regeringsbärande parti som alltid går till val på att sänka skatterna, effektiv statsförvaltning (systemet för e-residency är en unik fördel med Estland), bra matkultur för den som gillar nordisk mat, fastighetspriser i Tallinn ca en fjärdedel av Stockholm och många andra saker vi upptäckt längs vägen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och ett språk som är ett halvt varv värre än finska. Omöjligt att lära sig. Och därmed omöjligt för barn/skola.

      Radera
  26. Intressant, preppers verkar resonera ungefär samma. Skutan sjunker och politikerna öser i mer än ur.

    Jag har tittat på Gran Canaria, även om vapenlagarna är långt ifrån optimala. Thailand ett annat alternativ, men som utlänning får man inte äga land vilket blir problematiskt för någon som vill vara oberoende.
    Sverige är snart inget alternativ i alla fall.

    Följer detta.

    SvaraRadera
  27. Jag måste hålla med om analysen. 2008 valde jag mellan att stanna i USA och få ett välbetalt jobb på Hawaii. Hade jag stannat hade min lön idag varit minst 15.000 dollar i månaden. Av detta hade jag väl fått behålla sisådär 100.000 kr i månaden. Så på ett år hade jag med lätthet lyckats spara mer än man på 5 år kan spara i sverige. Jag och frun trivdes i USA. Men jag ville prova på företagande i sverige (!). Ja jag vet helt galet. Vansinngit korkat. Varför starta företag i Sverige ? Nå hur som helst. 2008 var valet lätt att åka från USA till Sverige. Som du skriver så de senaste två skulle säga 2-3 åren har diskussionerna återkommit flera gånger till att flytta till USA. Många av mina bekanta har med stor framgång flyttat till USA. Enligt deras egen utsago så förstår de inte varför de inte gjort det tidigare. Finns ingen fördel i att stanna i sverige förutom att man oftare kan hälsa på släkten... men i ärlighetens namn så blir det ändå inte oftare för man har fullt sjå med att springa i ekorrhjulet så man har knappt tid att vara hemma än mindre besöka släkten. Så jag tror snarare ett väldbetalt toppjobb i usa skulle göra att man hade tid och råd att göra det man vill i större utsträckning. Nu jobbar man för minst 3 som höginkomsttagare. Ett par flyktingar och sin egen framtida pension. Men som de behandlar pensionsystemet i sverige (Dvs som en bank som man kan ta ut pengar ur när som helst utan att stoppa in något igen) så känns det lite vågat att tro att något finns kvar i framtiden. Känns befängt att köra landet i botten bara för att rädda några få från syrien. Vi har inte råd så enkelt är det. När folk höjer skatterna och använder pengarna till idiotiska saker så sticker de som betalar mest för de är de som kan välja vart de vill fara. De övriga "arbetarna" och "flyktingarna" blir kvar. Samt naturligtvis sjuka och pensionärer. De vill ju gärna bo i Sverige. Fast på senare tid har pensionärer i större utsträckning sökt sig till portugal också för där får man mer för pengarna. Där finns därför nu mycket utlandssvenskar. Fint land. Synd att det är så mycket droger där. Eller i alla fall upplevde jag det som det. Var inne i centrum i huvudstan där 1 timme blev approachad 5 gånger av olika säljare då. Har aldrig hänt tidigare. Varken i sverige eller utomlands och jag reser rätt mycket. Men där var säljarna på alla. Varenda en erbjöd de droger. Helt sjukt. Så man vill nog inte att ens barn ska utsättas för det. Så portugal går bort pga det. USA, Finland och Norge känns som vettiga alternativ. Framför allt finland. Bra skolsystem inte något svammel som i sverige, en armé som faktiskt inger respekt och folk som faktiskt inte skäms för att kalla sig Finnar. Sverige är nog det enda land i världen som avskaffat sitt eget folk. Bara det borde vara en varningsklocka.

    Så min ranking: 1) USA för där är det lättare att få jobb än i Finland. 2) Finland lägre ranking pga sämre tider där nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra inspel. Har också dissat Portugal pga de sociala problem man har där. Som pensionär är det dock fördelaktigt ur ett skatteperspektiv att bosätta sig där, men det är ju en bit kvar tills dess.

      Radera
  28. Välkommen till Amerika!

    SvaraRadera
  29. Jo men nackdelen med USA är ju numera att det är rejält svårt att komma in. H1B visas skall man ju jobba på Ericsson eller motsvarande för att få och har man inte nära släkt i landet så är ju de andra möjligheterna små. Klart han man väldigt gott om pengar och hittar en bra advokat som är duktig på att få in folk i USA så fixar det sig säkert, men det kostar nog på. Investeringsvisa är ju minst $ 500,000 har jag för mig.

    SvaraRadera
  30. Warwick, NY igen,.. o eftersom jag är ny här,.. OM det nu är så att Blogaren är en högutbildad o Mensa medlem så torde det inte vara några problem att emmigrera till US eller annat land. och,... $15,000/ månad,.. för en högutbildad karriärist är inte en välbetald anställning,.. snarare en lön i de lägre inkomst skikten. Huset ni kommer att köpa här kommer att kosta 1 årslön,.. max 2 årslöner,.....

    SvaraRadera
  31. *Pensions-/kapitalförsäkrings-försörjd; svensk-/SINK-skatt 20% (på pensionsmedel intjänade o utbetalda i SE)
    *Filippinerna nio månader per år.
    - officiellt dubbelspråkigt land, engelska + inhemska tagalog ('glöm')
    - levnadsomkostnader ca 20% jfrt med Sverige
    * Sverige tre (sommar-)månader per år - egen husbil/mobil bostad (SINK utesluter fast bostad)
    ./. All sjuk-/olycksfalls-försäkring ur egen, skattad ficka (inkl vid Sverigevistelse)

    SvaraRadera
  32. Visste inte riktigt under vilken del jag skulle posta så det blev här, under första delen även om den är äldst.

    Kommer du skriva något om utbildning. Som jag ser det är yrkesval, både som ung och som "medelålders" som funderar på att sadla om mitt i livet, en avgörande faktor för emigrering. Att man får ett arbete är ju en grundförutsättning för längre vistelse utomlands än en förlängd semester, sedan är pengarna slut för de flesta. Även om man har en del kapital sparat känns det fel att bara flytta utomlands och sedan hoppas på att få ett jobb.

    Vilka utbildningar/yrken skall man satsa på för att få ett så stort antal länder som möjligt att välja bland är min stora fråga. Ingenjör, läkare, sjuksköterska antar jag ligger bra till, sådana behövs överallt. Kanske finns det kortare utbildningar som snabbare ger avkastning i form av god anställningsbarhet och skaplig löneutveckling i t.ex. Australien eller Norge?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, bra vinkel. Då vi är fackidioter redan har jag endast utgått från vård utbildning. Om man tittar på de länder där utbildning är en faktor som ger en fördel vid ansökan om arbets/uppehållstillstånd kan jag konstatera att typiskt sett naturvetenskapliga meriter slår högt rent generellt. Ofta är det brist på läkare, psykologer och ingenjörer. I vissa områden efterfrågas även viss kvalificerad arbetskraft inom vissa specifika yrken, ett exempel är Christchurch på NZ som söker yrken inom byggbranschen (återuppbyggnad efter jordbävningen fortfarande)

      Radera
    2. Jo...långa utbildningar =)

      Jag har idag ett välbetalt jobb och en utbildning men det är inom ett område som är ganska smalt och det är inget vidare drag i branschen vilket gör att yrket inte finns med på listorna. Känns ju sådär att sätta sig i skolbänken i 5 år när man är 40+

      Tror att personer som jag helt enkelt får välja land utifrån att det uppenbarar sig en jobbmöjlighet, om man nu verkligen väljer att ta steget och flytta från Sverige. Ska jag vara seriös tänker jag egentligen mer på barnen och vad de skall satsa på. Har man chansen och är ung är det ju dumt att inte välja en utbildning där det finns goda chanser till arbete utomlands. Sedan kan man ju trots allt välja att leva sitt liv i Sverige men att ha chansen att flytta om man vill är ju inte fel.

      Radera
    3. För barnen är det helt klart att rekommendera att skaffa en int gångbar utbildning. Man ska också fundera på om man vill att barnen ska kunna det nya språket utan brytning, då är det flytt innan 8-10 års ålder som gäller.

      Radera
  33. Googlade på lämpliga länder att flytta till med min familj och hamnade här.
    Tydligen är vi ganska många svenskar som tröttnat och vill bryta upp.
    Stackars er som blir kvar och får axla betalningsansvaret.
    Gillade Nya Zealand tills dess jag kollade upp jordbävningarna.
    Flyttar man till Christchurch tex. så går det knappt att försäkra bostaden.

    Har ni kommit fram till någonting?
    Vi vill nog hitta lite värme också men med Zikaviruset nu som nått Thailand går inget tropiskt land säkert längre.

    SvaraRadera
  34. Ingen riktig favorit än, men NZ tycker jag ser bra ut, just Christchurch kan man ju skippa där. Thailand skulle jag inte ens semestra i pga de militanta separatisterna där.

    SvaraRadera
  35. Hur går det med dina funderingar?
    Vilken lokal tillhör du, har min i Syd.
    Jag är i samma sits som du med tre barn och en ovilja att stanna kvar i Sverige, detta land kommer bara att bli alltmer otryggt för vart år som går.

    Som jag skrev den 14/9 så är nog NZ det bästa jag funnit hittills, trots att där är en förkastningsspricka.
    USA verkar ha samma problem som vi, Hawaii kanske?
    Canada känns som ett kallare alternativ men trivdes bra när jag var där i jobbet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kikar lite pp US, men tror det skiljer väldigt mellan delstaterna. Ett problem med US är också svårigheten att få arbetstillstånd och uppehållstillstånd. Diversity lottery är ett alternativ, men vi vann inte i senaste dragningen...

      Radera
    2. Har missat ditt svar.

      Har skrinlagt NZ för gott efter att ha läst om barnfattigdomen där, 300000 barn under fattigdomsgränsen är rent bedrövligt för ett land som vill kalla sig civiliserat.
      US - Problemet är väl att bestämma vart, raskravaller lockar inte.

      Halifax i Nova Scotia (nya Skottland) är en tanke, engelska som modersmål, fungerande skola och hälsovård och trevliga människor.
      Många som bor där kommer ju från England och Irland.
      När jag jobbade där under en månads tid hittade vi en fantastisk Tex-Mex restaurang med irländsk pub.
      Halifax motsvarighet i Europa skulle tydligen vara Oslo (klimatmässigt).
      Bostäder är dessutom billiga så man kan klippa till med ett hus som har havs/sjötomt om man är sugen.
      Skall se om vi kan åka dit under sommaren och kolla läget.

      Radera
  36. Kan inte SLOVENIEN vara ett intressant alternativ!?
    Jag är inte så påläst om landet men det verkar lite som Sverige på den gamla goda tiden... Landet är litet med en liten befolkning utan några större inslag av invandrare. Det är ett stabilt och väl fungerande samhälle med skattefinanserad samhällsservice. Utbildningsnivån verkar generellt sett hög. Tror att kostnadsläget är ungefär som Sverige. Landet ska dessutom vara mycket vackert och ha många likheter kulturellt med Österrike efter vad jag förstår. Största problemet är kanske språket men det får man väl helt enkelt se till att lära sig!

    SvaraRadera
  37. Hej Var och en, mitt namn är fru Rebecca Moses ,, jag bor i USA och livet är värd att bo bekvämt för mig och min familj nu och jag har verkligen aldrig sett godhet visad för mig så mycket i mitt liv som jag är en kämpande mamma med tre barn och jag har gått igenom ett allvarligt problem när min man stött på en hemsk olycka förra veckan och doktorerna säger att han måste genomgå en delikat operation för att han ska kunna gå igen och jag inte kunde ha råd med räkningarna för hans operation så gick jag till banken för ett lån och de slår mig ner med att jag inte har något kreditkort, därifrån kör jag till min far och han kunde inte hjälpa, då när jag bläddrade igenom yahoo svar och jag kom över en lånegivare MR Stephen Wilson, som ger lån till en överkomlig ränta och jag har hört talas om så många bedrägerier på internet men vid denna desperata situation hade jag inget annat val än att ge det ett försök och förvånansvärt var det allt som en dröm fick jag ett lån på $ 70,0 00 USD och jag betalade för min man operation och tack GUD idag han är okej och kan gå och jobbar och belastningen är längre så mycket på mig längre och vi kan mata bra och min familj är lycklig idag och jag sa till mig själv att jag skriker högt till världens underverk av GUD till mig genom denna GUDs fruktansvärda långivare, MR Stephen Wilson, och jag kommer att ge råd till någon i genuint och allvarligt behov av lån för att kontakta den här GUDs fruktiga mannen via ..consumerloanfirm@gmail.com, och jag vill att alla ska be för den här mannen för mig för att han har gjort mycket i min familj och jag ber att gud fortsätter att välsigna dig för det goda du har gjort för min familj. TACKER Rebecca Moses

    SvaraRadera
  38. Letar du efter ett skuldkonsolideringslån, osäkra lån, företagslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital mm! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga räntor och rimliga räntor på 2%. E-post till: christywalton355@gmail.com

    SvaraRadera
  39. I Broke up with the love of my life after a huge fight. He said it was over between us and that he will never take me back again after I ended things with him numerous times.
    I only realized that he was the love of my life after I lost him.
    I want him back but I also don’t want to hurt him again. Not sure how I can even get him back, seems like he is moving on with his life.
    i came across a coment online, a read a post by a lady from Sweden called Katie Mburgs, she gave a testimony how her ex return back to her after 2years of separation, she left behind a email address { dr.oduduwaspellcaster@gmail.com } she testified that A Spiritual Healer called Oduduwa lunched a spell on her behalf.
    i send an mail message to same email address and i explain every of my marriage problem, Oduduwa promise to return back my husband within 2days, i gave in a try and to my greatest surprise it happend exactly as he has promised. my husband called me on phone with unknow number, he apologize and fix a date to meet.
    we did and today we are living happily together as a family. i'm greateful. thanks to this great man.
    I was at first having fear of doubt, but i give it a try and it work for my good. I'm certain this will work for you as well,100% sure.

    SvaraRadera
  40. Hej och välkommen till Spotcap Global Loan Services, jag heter Claudia Klein, jag är långivare och även lånekonsult.

    Behöver du stort finansiell förstärkning? behöver du ett lån för olika ändamål? om ditt svar är ja, kommer jag att råda dig att kontakta mitt företag via | spotcapglobalservices@gmail.com | eller meddela oss på WhatsApp: +4915758108767 | och ha ett lån på ditt konto inom 24 timmar eftersom vi tillhandahåller utmärkta lånetjänster över hela världen.

    Vi erbjuder alla typer av lånetjänster, vi erbjuder både långa och kortfristiga lån och du kan också låna upp till 15 miljoner euro. Mitt företag hjälper dig att uppnå olika mål med ett brett utbud av låneprodukter.

    Vi vet att det alltid har varit ett enormt problem att få ett legitimt lån För individer som har ekonomiska problem och behöver lösning på det, tycker många att det är så svårt att få kapitallån från sina lokala banker eller andra finansinstitut på grund av högt intresse ränta, otillräcklig säkerhet, skuld till inkomstkvot, låg kreditpoäng eller andra skäl

    Inga fler väntetider eller stressande bankbesök. Vår tjänst är tillgänglig dygnet runt - du kan få ett lån och slutföra dina transaktioner när och var du än behöver

    Vi tillhandahåller lånetjänster i världsklass 24 timmar. För frågor / frågor? - Skicka ett mail till | spotcapglobalservices@gmail.com | eller meddela oss på WhatsApp: +4915758108767 | & Få ett svar på ett ögonblick.

    Din familj, vänner och kollegor behöver inte veta att du har lite kontanter, bara skriva till oss så får du ett lån.

    Din ekonomiska frihet är i dina händer!

    SvaraRadera